آزاد کوه نام یکی از بلندترین قلههای مرکزی البرز در استان مازندران با ارتفاع 4390 متر است. اسم آزادکوه توسط محلیان ساکن اطراف برای این کوه گذاشته شدهاست و شاید دلیل این نامگذاری این باشد که این کوه به صورت مخروطی بوده و با ارتفاعات اطراف ارتباط ندارد. نام دیگر این کوه "شاهزاده کج گردن" است و به صورت کلی چهار مسیر برای صعود به آن وجود دارد که مسیر نزدیک آن از روستای کلاک آغاز میشود. این قله تنها به وسیله یال جنوبی به دیگر قلل منطقه متصل است.
مسیر شمال شرق مسیر رایج و نزدیکترین مسیر صعود به قله است و از روستای کلاک بالا آغاز میشود و با عبور از گردنه چورن به قله میرسد. صعود از این مسیر در تابستان بین ۱ تا ۲ روز طول میکشد.
مسیر جنوب غرب طولانیترین مسیر است و از روستای وارنگه رود آغاز میشود و پس از پیمایش دره وارنگه رود وارد دره شیر کمر و دشت سوتک میشود و با عبور از گردنه سوتک و دشت کمانکوه از طریق گردنه چورن به قله میرسد.
مسیر شمالی از روستای نسن آغاز میشود و با عبور از دشت کمانکوه و گردنه چورن به قله آزاد کوه میرسد. صعود از این مسیر حدود ۲ روز طول میکشد.
مسیر شرقی از روستای ناحیه آغاز میشود و با عبور از گردنه چورن به قله آزادکوه ختم میشود.
هیچ پناهگاهی در هیچیک از راهها وجود ندارد و هر کس که قصد صعود دارد باید با خود چادر حمل کند. صعود به این کوه در زمستان آسان نیست زیرا خطر ریزش بهمن وجود دارد.
آزادکوه پس از خلنو مرتفع ترین قله در البرز مرکزی است. این قله در جناح شمالی خلنو و در نزدیکی کوه های نور قرار دارد. قله سرچشمه اصلی رودخانه هراز است و در امتداد جنوبی رشته کوه وروشت تا کوه گرگ واقع شده است.
تیم 11 نفره باشگاه کوهنوردی پیام صبح روز چهارشنبه، 13 خرداد 94 راس ساعت 13.30 بامداد از نظرآباد و 4 بامداد از هشتگرد به سمت جاده چالوس حرکت کردیم. بعد از عبور از کرج و جاده چالوس ساعت 7 صبح به روستای وارنگه رود رسیدیم. و ساعت 7.30 حرکت خود را آغاز نمودیم.
بعد از انجام حرکت کششی و طی مسیر یک ساعت و نیمه تصمیم به صرف صبحانه گرفتیم.با ادامه حرکت در کنار چشمه محیط بانی توقفی کوتاه نمودیم. بعد از عبور از دشت و قلل زیبای سوتک به سمت یخچال حرکت نمودیم . ساعت 15 به صرف نهار مشغول شده و سپس به سمت یخچال در هوایی ابری ادامه مسیر دادیم. پس از عبور از یخچال ها به دریاچه زیبای کمان کوه رسیدیم که قله زیبای آزاد کوه روبرویمان قرار داشت.
با توجه به نزدیک شدن به قله سرماهو و برودت هوا با پوشیدن لباس های مناسب به مسیر ادامه دادیم. با توجه به وزش باد شدید و سرد شدن نسبی هوا سرپرست برنامه به همراه مسئول فنی جهت پیدا نمودن محل برای پربایی چادرها از سایرین از مسیر گردنه خاک سرخ عبور و محل را بازدید کردند و سپس در ساعت 18 در قسمت پایین گردنه به سمت غرب تصمیم به برپایی کمپ ها گرفتیم.
14 خرداد ساعت 5 بامداد از خواب بیدار شده و ساعت 6.10 صبح به همراهی 6 نفر از همنوردان به سمت قله حرکت نمودیم. مسیر قله دارای شیب تند و شنی بوده که به همین دلیل با قدم های آهسته طی مسیر نمودیم. در نهایت ساعت 7.50 به قله زیبای آزادکوه با ارتفاع تقریبی 4400 صعود نمودیم.
در ساعت 9.20 به محل برپایی کمپ ها رسیده و مسیر بازگشت را به همراه دیگر همنوردان از روستای کلاک در پیش گرفتیم. در طول مسییر با گروه های متعددی از استان هایی چون ایلام، آذربایجان، اصفهان، همدان و ...که از مسیر کلاک قصد صعود داشتند برخوردیم.
در ساعت 13 ظهر به روستای کلاک رسیده و به سمت پل زنگوله وشهرستان ساوجبلاغ راهی شدیم.
اعضای تیم : شریف الله سیفی.مهدی کاظمی.عوض امینی.ولی اله حسن پور.یداله مهدوی.کیوان اهاری.ایرج کاکاخانی.مرتضی رکوتا.مهدی آزاد فلاح.
خانم ها : پالیزدار.لیلا رجبی
سرپرست برنامه و جلو دار: شریف الله سیفی
عقب دار: کیوان آهاری
مسئول فنی:مهدی کاظمی
مسئول امداد: عوض امینی
عکاس و مسئول محیط زیست: مرتضی رکوتا
گزارش: مرتضی رکوتا.شریف الله سیفی